Šermukšnių uogos

sermuksneles

Dėl gero vitaminų C ir P derinio šermukšnis vartojamas aterosklerozės ir hipertoninės, ligos profilaktikai ir gydimui. Vaisių nuoviras skatina šlapimo išsiskyrimą, stabdo kraujavimą, padeda esant šlapimo sistemos organų, tulžies pūslės uždegimams. Šermukšnio vaisiuose kaupiasi pektinai, kurie neleidžia žarnyne kauptis dujoms, taip pat suriša į organizmą patekusias nuodingąsias medžiagas ir neleidžia joms patekt į kraują. Švieži ar džiovinti vaisiai kramtomi sergant parodontoze (sukramtytus išspjauti, nepadauginti). Uogų sultys gali būti geriamos esant sumažėjusiam skrandžio rūgštingumui. Sutrinti šermukšnių vaisiai naudojami veido raukšles lyginančioms kaukėms, iš šermukšnio prinokusių uogų yra spaudžiamos sultys arba galima jų suvalgyti po 10-15 vienetų po valgio- tai puiki priemonė laisvinanti užkietėjusius vidurius. Vaikams, žiemą ir pavasarį, yra labai naudingas šermukšnių sirupas.

Šermukšnių sirupas:

Ruošiant šermukšnių sirupą, iš 2 kg šermukšnių uogų yra išspaudžiamos sultys. Tada tris kartus užvirinamos, įdėjus 0,5 kg cukraus- kiekvieną kartą, kai sultys užverda, reikia leisti joms atvėsti. Šis sirupas vartojamas po 1 arbatinį šaukštelį4-5 kartus per dieną, po valgio.

Šermukšnio uogų nuoviras:

Šermukšnio uogų nuoviras labai tinka kepenų, inkstų, tulžies pūslės ligoms gydyti. 30-40 gramų uogų užpilkite litru vandens ir palikite per naktį. Rytą pakaitinkite 10-15 minučių ant silpnos ugnies. Po to palaukite, kol nuoviras atšals, ir jį iškoškite. Gerkite po 50 gramų 2-3 kartus per dieną. Sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, reikia išgerti šviežiai išspaustų sulčių po 1 arbatinį šaukšteli prieš valgį. Sultis patartina gerti sergant ateroskleroze.

Autorius: Autorius

1 thoughts on “Šermukšnių uogos

  1. Kokiu vandeniu užpilti – virintu vėsiu, virintu karštu, vos užvirus užpilti ar pilti vandeniu tiesiog iš krano?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.