Topinambai: nuo salotų iki pyrago.


topinambaiTopinambo šakniagumbiai šiek tiek primena bulves, tačiau jie labiau išsikraipę, pačių netikėčiausių formų. Šis augalas gausiai derantis: pakanka pasodinti vieną gumbelį – nespėsite nė apsidairyti, kai jos užkariaus visą jūsų daržą. Na ir ką tada daryti su gausiu topinambų derliumi? Pasirodo – ką tiktai norite – nuo salotų iki pyrago!


Salotos su grietine 


Topinambus ir morkas (3:2) nuvalome ir sutarkuojame stambia tarka, užpilame grietine (arba majonezu), sumaišome, pabarstome smulkintais žalumynais.


Salotos su žirneliais ir/ar  kukurūzais


Nulupame topinambus, užpilame verdančiu vandeniu ir paverdame 5 min. Supjaustome kubeliais, sumaišome su susmulkintais kietai virtais kiaušiniais ir konservuotais kukurūzais, užpilame majonezu. 
500 g topinambų reikia 100 g kukurūzų, 4 kietai virtų kiaušinių.


Daržovių mišrainė 


Topinambus, burokėlius ir morkas išverdame, nulupame, supjaustome šiaudeliais. Įdedame raugintų kopūstų, susmulkintų agurkų ir svogūno galvutę. Viską sumaišome ir ir užpilame aliejumi arba majonezu. Viską sudedame į salotinę, papuošiame burokėlių ir morkų gabalėliais, pabarstome smulkintais svogūnų laiškais ir krapais. Tokią mišrainę galima pagaminti ir naudojant šviežius (nevirtus) topinambus. 
400 g topinambų imama po 200 g burokėlių, agurkų ir morkų, 100 g kopūstų. Aliejaus, druskos ir cukraus – pagal skonį.


Topinambų ikrai

Pomidorus supjaustome gabalėliais ir pakepiname aliejuje. Topinambus, morkas ir svogūnus susmulkiname ir pakepiname atskirai. Daržoves sumaišome ir troškiname ant lėtos ugnies uždengtoje keptuvėje, dedame druskos, česnako, smulkintų žalių petražolių, viską sumaišome. 
Kol daržovės buvo troškinamos, jos prisigėrė aliejaus, todėl papildomai dėti aliejaus nereikia. 
500 g topinambų imama 200 g pomidorų, 100 g svogūnų ir morkų, česnako galvutė, 100 g aliejaus, druskos – pagal skonį. 
Padažas Su svogūnais. Nuluptus gumbus sutarkuojame stambia tarka, svogūnus susmulkiname, sumaišome, apibarstome miltais ir pakepiname aliejuje iki auksinės spalvos. Tada sudedame į puodą, užpilame verdančia grietinėle ir viską paverdame apie 3 min., po to įberiame druskos ir išplakame mikseriu iki purumo.


Mišrainė su topinambais


Nulupame topinambus, supjaustome plonais šiaudeliais, sumaišome su susmulkintais svogūnais ir smulkintais kietai virtais kiaušiniais, užpilame kefyru, dedame druskos, pabarstome krapais.


Topinambų troškinys


Šakniagumbius nulupame, supjaustome mažais kubeliais. Raudonuosius kopūstus supjaustome šiaudeliais. Porus supjaustome 2-3 cm gabalėliais. Daržoves sudedame į puodą, užpilame verdančiu vandeniu ir verdame ne ilgiau 10 min. – daržovės turi išlikti truputėlį kietokos. Vandenį nupilame, užbarstome druska, tarkuotu sūriu, užpilame grietine ir pakaitiname iki užvirs. 
500 g topinambų imame 500 g porų, po 200 g raudonųjų kopūstų ir grietinės, 100-150 g sūrio.


Frikadelės  su topinambais


Paruošiame faršą: mėsą ir topinambus (lygiomis dalimis), svogūnų galvutes sumalame mėsmale, pasūdome, pabarstome pipirais, įmušame kiaušinį. Viską gerai sumaišome, formuojame graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir dedame juos į verdantį pasūdytą vandenį. Kai frikadelės iškyla į paviršių – jas išgriebiame kiaurasamčiu. Patiekiame su grietine arba pomidorų padažu, daržovių garnyru.

Receptas gr0žiui. Veido kaukė.

Topinambo šakniagumbius nuplauti šepetėliu bet negalima jų lupti. Sutarkuokite smulkia tarka, įdėkite šaukštą alyvuogių, vynuogių kauliukų, arba kanapių aliejaus ir dėkite ant veido kaukes. Taip ilgam atsikratysite raukšlių, būsite jaunos ir gražios.

Sergantiems diabetu tai vaistas ir maistas. Jeigu ilgą laiką gersite topinambų sultis niekada nesirgsite insultu ir infarktu. Topinambo sultys reguliuoja kraujyje cukraus kiekį, turi polisacahrarido inulino, kuris utilizuoja iš organizmo gliukozę, topinambuose yra šių mineralų  – kalio, cinko, geležies, kremnio.

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.