Vaško dėmių valymas iš kilimo

vaskas_ant_kilimo-tVaško dėmių valymas, tai procesas, kurį atlikti tikrai nereikia
skubėti, nes kuo natūralus vaškas ar parafinas arba stearinas geriau sustings, tuo jį lengviau pašalinsite. Jei žvakė išsiliejo ant kilimo žiemos metu ir lauke minusinė temperatūra, nieko nelaukdami neškite kilimą į lauką ar balkoną ir leiskite vaškui gerai šaltyje sustingti. Jei tai nutiko šiltu metų laiku, dėkite ant dėmės ledą iš šaldiklio. Vaškui ar parafinui gerai sustingus pabandykite ji nukrapštyti mechaniškai, tam panaudokite neaštrų peilį ar kitą buities įrankį, kuriuo galėsite nuimti vašką ir nepažeisite kilimo pluošto. Kruopštus mechaninis vaško pašalinimas yra vienas svarbiausių jo valymo žingsnių, nes nuo to priklausys kilimo išvalymo kokybė.
Sekantis valymo žingsnis atliekamas karščio pagalba. Tikslas –
išlydyti vaško ar parafino arba stearino likučius, kurie liko mechaniškai
nepašalinti. Tam reikalingas gerai sugeriantis popierius – popierinės
servetėlės, popieriniai rankšluostukai ar tualetinis popierius.
Suteptą vietą uždenkite keletu sluoksnių sugeriančio popieriaus iš gerosios ir blogosios pusės.
Jei tai sintetinis kilimas, apverskite jį ir kaitinkite karšta feno
oro srove (dėmesio – naudokite tik feną, skirtą plaukams džiovinti ir jokiu būdu
nenaudokite buitinio feno, skirto vamzdžiams kaitinti ar automobilių dažams
nudeginti, nes netyčia neapsižiūrėjus, galima sudeginti kilimą)
iš blogosios pusės, kad vaškas tirpdamas susigertų į popierių. Sugeriamąjį popierių dažnai keiskite kol vaškas nustos į jį gertis.Jei tai naturalaus pluošto ar medžiaginis kilimas, galima jį lyginti lygintuvu iš blogosios pusės. Lyginame per sugeriantįjį popierių, nes vaškas tirpdamas galipatekti tiek į vieną tiek į kitą pusę, todėl sugeriančiojo popieriaus kelis sluoksnius padėkite ir kitoje kilimo pusėje. Atkreipkite dėmesį, kad lygintuvas turi būti pakankamai karštas (apie 50-80 laipsnių, arba
lygintuvo skalės padėtis Nr.1) bet būkite atidūs, kad sintetinis kilimas nepradėtų lydytis, o natūralus pluoštas – svilti. Tai labai kruopštus ir atidus procesas. Kai pastebėsite, kad servetėlės jau nebesusitepa vašku, karštąjį valymo etapą galima baigti. Jei liko vaško riebalų dėmė, ją pašalinsite ūkinio muilo putų ar kilimų valiklio pagalba. Kilimo valymo priemones ar ūkinį muilą įtrinkite šepečiu ar kempine ir, esant galimybei, nuskalaukite po tekančiu šiltu vandeniu arbaišplaukite skudurėliu jį mirkydami švariame vandenyje.

Taip pat skaitykite Kaip valyti žvakių vaško (stearino ir parafino) dėmes

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.