Vaistažolių rinkimas, džiovinimas, paruošimas naudojimui

Rosemary_2(1)Viskas apie vaistažoles

Jei išbandėte vaistažolių arbatos skonį ir norėtumėte patys pasirinkti žolelių, niekas nedraudžia jums to daryti. Rinkite jas savo reikmėms, neskinkite vaistažolių, kurios įtrauktos į raudonąją knygą (retų ir saugomų augalų sąrašą).

Vaistažolės renkamos atokiau nuo autostradų esančiose vietose.

Pasistenkite neišrauti augalo su šaknimis, ypač vienmečio, palikite bent keletą atžalų, kad jis spėtų subrandinti sėklas ir kitais metais vėl suvešėtų.

Kokiu paros metu geriausia rinkti vaistažoles? Rytais, vos rasai nudžiuvus, kol vidudienio saulė nespėjo išdžiovinti augalo. Tinkamas metas rinkti vaistažoles taip pat ir vėlyva popietė.

Kada ir kokias žoleles rinkti, nurodyta vaistažolių knygose.

Augalų brandos laikas skirtingose vietovėse taip pat yra nevienodas. Jis gali skirtis keliomis savaitėmis, nelygu kur gyvenate. Kol vienur augalas pražysta, kitur jis seniai peržydėjęs. Rinkite subrendusių augalų dalis: žiedynus, šaknis, sėklas. Skinkite, pjaukite ar kaskite augalus, sukaupusius daugiausia veikliųjų medžiagų.

Vieni vaistažoles renka orientuodamiesi į mėnulio padėtį zodiako ženkle, kiti – į mėnulio fazes. Palankiausias laikas rinkti vaistažoles nuo gerklės skausmo, kai mėnulis yra Jaučio žvaigždyne, virškinimą gerinančias vaistažoles – Mergelės žvaigždyne. Galima eiti žoliauti bet kurią dieną. Prieš pilnatį geriausia rinkti viršutines augalo dalis, o šaknis- per jaunatį, kai augalas jau būna peržydėjęs, tada šaknyse susikaupia daugiausia veikliųjų medžiagų.

Dar vienas praktiškas patarimas: kaip parsinešti vaistažoles namo. Dilgėles geriausia sudėti į pintinę, kitas žoles – pririšti prie vilnonių siūlų. Kelis 2m. Ilgio siūlus užkabinkite už kaklo ir rinkdami žoles riškite jas prie siūlo galo. Taip parsinešite namo nesulaužydami žiedų, stiebų, lapelių. Džiovinamas žoleles paskleiskite vėdinamoje pavėsingoje vietoje.

Rinkite sandariai užsukamus tamsaus stiklo indus. Juose geriausia laikyti džiovintas žoleles. Ant indelių prilipinkite lapelius su žolelių pavadinimais.

Kai kuriuos augalus, kaip antai laiškinis česnakas, geriausia užšaldyti. Kaip paruošti žoleles žiemai, pasiskaitykite specialioje literatūroje.

Nerinkite nežinomų augalų. Jei suklysite, tai Jums gali kainuoti gyvybę. Nuodingi ne tik kai kurie grybai, bet ir vaistažolės.

Surinktas žoleles kuo greičiau džiovinkite. Tik ne orkaitėje ar krosnelėje, nes eteriniai aliejai kaip mat išgaruos ir augalai praras gydomąsias savybes.

Smulkias žoleles paskleiskite ant švarių popieriaus lapų (labai tinka nespalvotas celofanas, toks kur naudojamas gėlėms vynioti) ir džiovinkite pavėsingoje vietoje.

 

Parengta pagal Inger Kamuller darbus

 

 

Autorius: Autorius

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.